Vad gäller när du bygger på ditt hus som privatperson?

Posted on: 2021-04-29

Som professionell hantverkare finns det många regler som behöver uppfyllas vid många typer av arbetsmoment. Som privatperson gäller i många fall inte några som helst riktlinjer att hålla sig till, enligt lag.

Är du privatperson som exempelvis ska måla fasaden på hög höjd, eller lägga om taket på huset, får du arbeta på precis vilket sätt som helst utan att det är olagligt. Att det sedan kanske är förenat med livsfara är en helt annan sak.

Om du däremot anlitar en kompis som hjälper hjälper till mot en viss betalning, eller tar in en professionell hantverkare är det en helt annan sak. Då måste det vara rätt förutsättningar att arbeta i, såsom att du exempelvis kontaktar ett uthyrningsföretag angående att hyra lift eller byggställning.

Anlitar du någon till att utföra arbete på din tomt räknas du som byggherre, även att du är privatperson och då måste Arbetsmiljöverkets regler följas. Den avlönade tjänsten klassas som yrkesmässigt arbete och din tomt eller ditt hus kategoriseras då också som en arbetsplats med gällande regler och lagar.

Viktigt att tänka på vid exempelvis användandet av skylift är att om du som privatperson använder den krävs det ingen utbildning. Skulle du däremot hyra en lift som en yrkesman eller yrkeskvinna ska använda i sitt arbete för dig, måste den personen ha godkänd liftutbildning. Det räcker alltså inte med att det finns korrekt utrusning att använda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.