Slipa parkettgolv

Posted on: 2021-09-23

Sitter du med ett parkettgolv som är fint men börjar bli slitet? De allra flesta fungerar att slipa och på så sätt får du et fräscht golv som är skonsamt både för ekonomin och för naturen.

Väljer du att anlita en hantverkare till att slipa och lacka kostar det upp emot 200 kr per kvadratmeter för att få det helt klart. Du kan dessutom göra jobbet själv. Det kommer visserligen att ta lite längre tid, men du sparar givetvis pengar på det.

Genom olika uthyrningsföretag går det enkelt att hyra slipmaskin till en lägre kostnad och genom dem kan du ofta köpa till de slippapper som behövs. Det kan mycket väl vara så att du måste hyra två olika typer av maskiner – en stor för de stora ytorna på golvet och en mindre för att komma åt att slipa ut mot kanterna och i hörn. Utöver detta rekommenderas hörselskydd och munskydd för sliparbetet.

Det du bör tänka på är åt vilket håll du ska slipa. Det hänger lite på vilken typ av parkettgolv du har, men i de allra flesta fall ska du slipa utmed fiberriktningen. Rådfråga gärna uthyraren innan du sätter igång.

En viktig sak att tänka på är att slipdammet från ett lackat golv är brandfarligt. Därför får du inte dammsuga upp det i en vanlig dammsugare. Dessutom skulle det fina dammet förstöra maskinen också.

När det sedan gäller lackningen gör du det bäst med en vattenlösligt golvlack med roller på skaft. Låt det sedan torka i minst ett dygn innan du sätter in möbler och ytterligare ett par veckor innan du lägger på en matta.

Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.