Olika typer av sanering i fastigheter

Posted on: 2021-04-26

Som fastighetsägare krävs ett stort ansvar gentemot personerna som bor i fastigheten. För att göra det säkert att bo i den kan det i vissa fall sanering av olika slag.

PCB-sanering

Under en viss period använde byggbranschen fogmassor som innehöll PCB. Det användes dessutom ofta i plastbaserade golvmassor som skulle fungera som halkskydd, men även i isoleringsrutor för offentliga byggnader eller kontor och i kondensatorer i exempelvis lysrör.

PCB är giftigt och kan orsaka cancer och flera andra sjukdomar. Hos barn finns risken att PCB påverkar minnesförmågan och korttidsminnet. Detta kräver att PCB saneras av kunnig personal som är utbildad inom just denna typ av sanering och som följer säkerhetsföreskrifterna.

Asbestsanering

Asbest är förbjudet sedan 1982 men är fortfarande vanligt förekommande i många fastigheter. Att bo i ett hus där asbest förekommer innebär ingen direkt risk. Det först är när asbest bearbetas som de farliga asbestfibrerna frigörs. Fibrerna stannar länge i luften och om de andas in kan de leda till flera farliga lungsjukdomar. Det är därför viktigt att asbest saneras på ett korrekt sätt.

Radonsanering

Radongas kan ta sig in i en fastighet på flera olika sätt – genom dricksvattnet, marken under fastigheten eller byggmaterialet. Radon är en av de största orsakerna till att lungcancer uppstår och därför måste en fastighet med för höra halter av radongas genomgå en effektiv radonsanering.

Radonsanering kan ske genom radonduk, ventilation eller vattenfilter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.