När ska du välja bergvärme?

Posted on: 2020-03-23

Bergvärme som uppvärmningssystem till fastigheten fungerar i de allra flesta fall, men det finns viss faktorer som avgör bergvärme är det bästa alternativet eller ej.

Till stor del är det berggrunden under ditt hus som avgör om det passar med bergvärme eller inte. Olika typer av bergarter leder värme olika bra och grundvattenflödet varierar en hel del. Vissa bergarter kräver djupare borrhål eller fler borrhål för att få tillräcklig effekt och det medför givetvis högre kostnader.

En stor  del av Sverige vilar på urberg, vilket brukar fungera bra för bergvärme. Större delarna av Skåne, Öland och Gotland vilar dock på sedimentära bergarter och de är mindre lämpade för bergvärme. Ledningsförmågan i dessa bergarter är sämre, vilket kräver djupare borrhål och av den anledningen är det ganska ovanligt att man väljer att borra för bergvärme här. Här kan sjövärme och jordvärme vara ett bättre alternativ.

Berggrunden kan också ha lokala avvikelser, och du bör ta reda på vad du har för berggrund under just din tomt. Det är också avgörande hur långt ned det är till berggrunden det är. Sträckan ner till berggrunden måste isoleras och bidrar inte med värme. Isoleringen kostar, samtidigt som det ändå måste borras lika djupt i själva berggrunden.

Berggrunden varierar något i temperatur över landet och är några grader kallare i norr. Temperaturen i berget varierar mellan 2-10°C över landet. Sen varierar naturligtvis även mängden energi som behövs, för att värma upp ett hus. I det kallare klimatet i norra Norrland, krävs mer energi än i södra Skåne. Det innebär att man måste borra mer än dubbelt så djupt i de nordligaste delarna jämfört med de sydligaste (om bergarten är den samma).

En annan viktig aspekt är att det måste vara minst minst 20 meter mellan två borrhål . Om alla dina grannar redan har borrat för bergvärme, påverkar det alltså var och om du kan borra på din tomt. Det kan även finnas annat i marken, som bör undvikas och borrhålet bör inte heller placeras för nära huset, då det kan ta skada under borrningen

Beroende på var du bor kan det vara svårt att få tillstånd för bergvärme. Det rör främst dig som bor i ett vattenskyddsområde. Det är också olika lätt att få tillstånd i olika kommuner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.