Hyra byggställning för fasad- och takarbete

Posted on: 2022-02-21

Tycker du att färgen på huset inte håller det skick du önskar eller börjar takpannorna bli dåliga? Då kanske det är dags för nymålning eller takbyte!

Ska du anlita hantverkare finns det stora krav på säkerhet när det gäller arbetsmiljö vid den typen av jobb. Därför är då en byggställning eller liknande ett måste. Skulle du välja att utföra arbetet själv finns det inte längre samma lagkrav, men för din egen säkerhets skull, samt för att jobbet ska gå att utföra på ett enkelt sätt rekommenderas byggställning även då.

Innan du hyr en byggnadsställning bör du ser över det exakta behovet så att du hyr den modell du har mest nytta av. Förenklat går det att säga att det finns två olika typer av byggnadsställning – fastmonterad och rullställning. Sedan går det inte att komma ifrån att det i vissa fall kanske är mer lämpligt att hyra en skylift i stället för ställning. När du hyr ställning får du också bestämma om du ska resa den själv eller om uthyraren ska stå för detta.

En fastmonterad ställning är egentligen både dyrare att hyra och är mer komplicerad att resa. Den monteras runt de delar av huset där arbetet senare ska göras och det är viktigt att den fästes fast ordentligt i fasaden. är det ett stort arbete som ska göras sparar du in den kostnaden genom att arbetet i sig går snabbare och smidigare än vad det skulle gjort med en rullställning. En stor fördel med fastmonterad ställning är att den går att montera även när ojämn och mjuk mark. En fastmonterad byggställning är även att föredra om det ska blåsa mycket, då den blir mycket stabilare.

En rullställning i sin tur är enkel och snabb att montera och passar ypperligt då arbetet som ska genomföras är lite begränsat. Exempelvis om du ska måla om ena sidan av en fasad. Marken måste dock vara ganska plan och hård, annars riskerar ställningen att sjunka ner eller rulla iväg. Rullställningen är sedan enkel att förflytta vartefter arbetet blir mer och med färdigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.