Fördel med radontapet

Posted on: 2022-09-21

För den som genomfört radonmätning i sin bostad och dessutom fått bekräftat att inomhusluften innehåller för höga halter av radongas krävs en effektiv radonsanering.

När radonet finns i marken under huset placeras ofta strategiska fläktar som drar bort luften från huset. Fläktar och ventilation används även ofta om radonen finns i väggarna som då oftast är byggda i blåbetong. I det fallet är det dock mycket bättre att använda sig av en så kallad radontapet.

En stor fördel med radontapet är att den är mycket enkel att använda sig av. Den klistras direkt på den eller de väggar som består av blåbetong och då den är tät släpps inte radongasen igenom och den kommer då inte ut i rummet. På radonduken är det sedan bara att måla eller tapetsera som vanligt.

En annan stor fördel är att det är miljövänligt. Ventilation ger på sikt en ganska hög energiförbrukning då fläktarna ska drivas och varmluft hela tiden förs ut ur fastigheten. Genom användande av radonduk sparas den energiförbrukningen in.

Dessutom är även kostnaden en stor fördel när det gäller radonduk. För en överkomlig summa kan du täta mot radonet och du slipper stora initiala kostnader för fläktar och allt arbete med ventilationen som annars skulle uppstå.

Slutligen är den sista fördelen kanske den allra bästa – radonduk är mycket effektivare jämfört med ventilation. Du sänker alltså radonhalten i fastigheten betydande mycket jämfört med vad du kan göra genom ventilering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.