Borrning av vattenbrunnar

Posted on: 2020-06-30

Wikipedias benämning av vattenbrunn lyser så här: En vattenbrunn är ett grävt eller borrat borrat hål i marken ur vilket man utvinner vatten.

Det finns två typer av vattenbrunnar grävd brunn och borrad brunn – där båda typerna har sina för- och nackdelar.

Grävd brunn

I Sverige är det mycket vanligt med grävda brunnar, som i vissa fall kallas för schaktbrunnar. En grävd brunn innebär att man grävt till man stöte på grundvattnet. För att brunnens väggar inte ska rasa igen måste dessa stensättas. Vanligt nu för tiden är att betongringar används. Det är viktigt att väggarna är täta så inte ytvatten läcker in och förorenar dricksvattnet.

Borrad brunn

En annan vanlig typ av brunn, som allt som oftast ersätter grävda brunnar är den borrade brunnen, bergbrunnen. När det gäller förbrukning på upp till några kubikmeter vatten per dygn är den borrade brunnen fullt tillräcklig. Den består av ett i berg eller mark borrat hål där läckage förhindras med ett rör. Borrhålet är normalt fodrat i sin övre del med ett stålrör, för att förhindra ras eller inträngning av ytvatten. I brunnens borrade hål sänks en sänkbar pump ner vilken pumpar upp vattnet till ytan, via en ansluten plastledning. En annan lösning är att låta pumpen stå ovan jord och suga eller trycka upp vattnet med en extra matarslang med ejektormunstycke i sin nedre ände.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.