Bergvärme för maximal komfort

Posted on: 2022-08-15

Bergvärme är ett passivt system där värme tas upp ur marken och nyttjas som värmekälla till en värmepump. För att utvinna värmen borras en 100–300 meter djup så kallad energibrunn (beroende på energiuttagets storlek) på din tomt eller mark. Energibrunnen förses sedan med en kollektor som är fylld av köldbärarvätska som cirkulerar och hämtar värme från berget. Ett bergvärmesystem är slutet och kräver därför minimalt med underhåll.

Stora fördelar med bergvärme är att det är tillförlitligt och användarvänligt. Ett sådan system har en livslängd på 50-100 år och då du beroende på tidigare uppvärmningssystem i de flesta fall räknar hem installationen ekonomiskt på 4-10 år. Utöver detta är bergvärme förnybar energi och därmed miljövänligt.

När du installerar bergvärme kan du dessutom välja till att få bergkyla. Det bygger i grund och botten på samma princip som bergvärme men här nyttjas istället bergets temperatur för kylning. Marken värms då upp, och värmen leds passivt bort till omgivningen. Kylningen kan ske både med och utan kylmaskin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.