Att tänka på vid köp av sommarstuga

Posted on: 2022-03-29

Just nu är det mycket populärt att köpa sommarstuga att tillbringa sina lediga stunder i. Det är du viktigt att ha koll på vad du ska du tänka på innan du köper fritidshuset.

Till att börja med gäller det att hitta rätt läge för sommarstugan. Vill du kunna åka dit på fredagen efter jobbet och hem på söndagen bör stugan ligga inom ett rimligt avstånd från året-runt-boendet. Du måste också komma fram till hur viktigt det är med närhet till vatten och skog.

När du bestämt dig kring de mer kringliggande sakerna bör du sedan komma fram till vad du vill när det gäller själva stugan och tomten. Hur stor ska tomten och stugan vara? Vill du köpa ett färdigt hus eller vill du renovera själv? Hur långt från grannar vill du att det ska vara?

Det är lätt att drömma om det perfekta sommarhuset, men du måste också kunna ha råd att ha det? Gör då en grundlig budget, så du kan se vilka punkter du kanske måste prioritera bort. Tänk också på att räkna med en buffert för oförutsedda utgifter – att ha eget hus kan innebära kostnader du inte kan förutspå. I budgeten måste du göra en beräkning på vad stugan kommer att kosta i drift under året. Du måste också räkna med försäkringar, värme, sophämtning och vatten.

Kommer det krävas mycket renovering eller kanske till och med utbyggnation kan det vara värt att kolla upp möjligheterna att få bygglov redan innan köpet. Du behöver kanske också att ta dit en expert som besiktigar stugan.

Kommer dricksvattnet från en egen brunn bör du göra ett vattenprov för att se så det är drickbart. Vid förekomst av farliga ämnen måste då vattenrening med hjälp av filter genomföras.

När du har koll på det viktigaste börjar det roliga – att börja leta på riktigt! Nu är du bättre förberedd att nå din dröm. Förhoppningsvis är ditt nya smultronställe något du kan njuta av länge.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.