Att tänka på när du ska byta tak

Posted on: 2021-06-23

När det gäller takbyte på din fastighet finns det en hel del att ha koll på innan arbetet påbörjas. Det finns en del regler som du kanske behöver bena ut och det gäller att ha koll på vilka kostnader olika typer av tag genererar.

Hur vet du att det är dags att byta tak?

Så länge ett tak är tätt gör det ingenting att det är lite äldre. Däremot bör du göra en genomgång av det minst en gång per år. Det gör du förslagsvis genom att ge dig upp på taket och se över så att det inte finns några trasiga pannor, eller om några har flyttat på sig vid hårdare vind. Kolla gärna lite extra kring skorstenen och andra takgenomföringar. Passa dessutom på att rensa hängrännor från löv och mossa.

Sedan måste du undersöka taket invändigt. Passa gärna på en dag när regnar. Undersök undertaket och vinden så att det inte läcker in vatten, om det är dålig lukt eller om det finns missfärgningar som kan tyda på fuktskador. Hittar du några brister eller fel måste du åtgärda detta omedelbart.

Välj rätt typ av tak och material

Det allra vanligaste vid takbyte är att byta till samma sorts tak som redan ligger där. Vill du byta till något annat är det viktigt att undersöka om taket klarar av detta. Taklutningen är en sak du måste ha koll på och hur många grader som behövs för exempelvis tegeltak. Dessutom måste du undersöka om takstolarna är dimensionerade för att klara den extra tyngd som exempelvis betongpannor ger i förhållande till papptak.

Behövs det bygglov för att byta tak?

Beroende på om fastigheten ligger inom ett detaljplanerat område eller ej, kan det i vissa fall behövas bygglov för att byta tak. Det kan exempelvis behövas om du byter till en annan sorts tag eller om du ska byta färg på taket. Det är alltid säkrast att du kollar med kommunen innan du påbörjar arbetet.

Hur utförs själva arbetet?

Tänker du lägga taket på egen hand är det viktigt att du tar reda på allt du behöver kunna innan du sätter igång. Dessutom måste du se till att arbetet på taket kan utföras på ett säkert sätt ifall du tappar material eller halkar. Dessutom finns det risk för att din försäkring inte gäller om du lagt taket på fel sätt eller slarvat med underarbetet.

Ska du lägga tegel- eller betongtak är det dessutom ett tungt arbete med att få upp materialet på taget. Då kommer du kanske behöva en tegeltransportör. Vissa väljer också att hyra en skylift eller ta dit en kranbil för att få upp pannorna så smidigt som möjligt.

Ett taks livslängd

För att ett tak ska hålla så länge som möjligt är det viktigt att det underhålls ordentligt. Då kan betong- och tegeltak hålla upp till 100 år. Plåt- och papptak beräknas hålla ungefär 20-30 år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.