Att tänka på när du ska bygga hus

Posted on: 2021-12-14

Går du i tankarna att bygga nytt hus? Då finns det en hel del att fundera på och planera för så att allt går så bra som möjligt med byggprojektet.

Beroende på hur mycket du vill försöka bygga själv måste du först bestämma dig för om du vill anlita en totalentreprenör eller om du vill ha en dela entreprenad.

Om du anlitar en totalentreprenör kommer den står för alla kontakt med de olika typerna av hantverkare som kan tänkas behövas för byggprojektet. Då slipper du också planera in när var och en ska komma för att arbetat ska flyta på allra bäst. I de allra flesta fall är det byggfirman som står för totalentreprenaden och att de sedan anlitar underleverantörer.

Om du däremot väljer att själv ha direktkontaktakt med de olika hantverkarna och skriva avtal med dem, sköter du den största delen av planeringen själv.

Fördelen med att driva projektet själ är att det blir aningen billigare, men nackdelen är att det kan bli väldigt tungrott om du inte har erfarenhet av det sedan tidigare.

Vissa byggprojekt kan lämpa sig att hitta en kombination av dessa två metoder.

En stor fördel med att anlita en totalentreprenör är att det är enklare om det uppstår problem i efterhand. Då är totalentreprenören som har huvudansvaret och du undviker att hamna i sitsen där inga av de inblandade företagen vill ta på sig ansvaret för det som har blivit fel.

De hantverksområden som i de flesta fall måste nyttjas i ett husbygge är markentreprenör,  betongentreprenör, snickare,  elektriker, VVS-montör, ventilation, takläggare, plåtslagare, isoleringsspecialist, plattsättare och målare.

Utöver detta tillkommer exempelvis arkitekt, konstruktör samt kontrollansvarlig som utses av kommunen och som är delaktig under hela byggprocessen.

Sedan är det bara frågan om hur du hittar rätt hantverkare till din byggnation. Några viktiga faktorer är dessa:

  • Referensprojekt
  • Prisbild
  • Genomförandekapacitet
  • Ekonomisk soliditet
  • Certifieringar
  • Försäkringar
  • Personkemi

Om det är någon av dessa punkter som den tillfrågade hantverkaren känns osäker på bör du kolla runt lite mer för att kanske hitta ett bättre alternativ.

Här kommer slutligen några tips för att få ett så lyckt byggprojekt som möjligt:

  • Se till att göra en så utförlig projektplan som möjligt. Det är viktigt att du avsätter tillräckligt med tid för projektering och utförande. Då slipper du tråkiga överraskningar på vägen.
  • Kontakta banken i ett tidigt skede så att du har full koll på vilken budget du har att röra dig med.
  • Börja sedan med att kontakta arkitekten. Vänta med att kontakta byggbolag innan du har ett komplett underlag för prissättning.
  • Begär in anbud från minst tre olika företag och se till att skriva ett detaljerat och juridiskt bindande kontrakt med den entreprenör du väljer. Det ska tydligt framgå vem som ansvarar för vad.
  • Ta inte på dig mer arbete på egen hand än vad du har kompetens och tid till samt håll en löpande kontakt med entreprenören under hela byggtiden och besök byggplatsen ofta.
  • Betala inte sista inbetalningen av det totala beloppet innan slutbesiktningen är genomförd och eventuella brister eller fel är åtgärdade. Se också till att få alla relevant dokumentation från entreprenören när projektet är avslutat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.