Att tänka på när du anlitar elektriker

Posted on: 2021-04-12

Ska du anlita en elektriker är det viktigt att du har koll på att elföretaget du anlitar finns med i Elsäkerhetsverkets register.

Som beställare av elinstallationstjänster har du en viktig roll som kravställare gentemot elföretaget. Utöver att säkerställa att företaget finns med i Elsäkerhetsverkets register ska du även kolla så att företaget dessutom är registrerat för den verksamhetstyp som just ditt aktuella arbete kräver.

Du måste också vara noggrann när du läser igenom avtalsvillkoren innan du anlitar företaget samt spara dokumentationen av utförda elinstallationsarbeten och vem som gjort vad i din elanläggning.

Om det företag du tänkt anlita saknas i registret är det bäst att kontakta dem och fråga varför. Det kan ju vara så att de använder sig av ett annat bolag för sina elinstallationstjänster och då måste du kontrollera att det företaget är registrerat istället. Om företaget inte vill svara på dina frågor eller inte ger något klart besked kring varför det inte är registrerat bör du göra en anmälan till Elsäkerhetsverket.

Alla företag som utför elinstallationsarbete på annans elanläggning måste vara registrerade hos Elsäkerhetsverket. Är det inte registrerat arbetar de olagligt och får då inte heller anlitas.

Om du anlitar ett företag och att det sedan visar sig att det inte uppfylla kraven på kompetens, utförande, egenkontroll med mera, kan du anmäla företaget till Elsäkerhetsverket.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.