Att anlita elektriker
Posted on: 2021-10-23Ska du anlita en elektriker hänger givetvis kostnaden för detta på arbetets omfattning och status på nuvarande elsystem. Vid en enklare installation eller reparation brukar jobbet inte behöva vara så fasligt dyrt, men om du måste byta ut ett helt elsystem är det många delar som behöver åtgärdas och kostnaden ökar då.
Här försöket vi redogöra för vilka faktorer som påverkar priset och vad som är bra att tänka på vad gäller prissättningen för elarbeten.
Arbetskostnad för elektriker
I ett äldre hus är det stor risk för att du förr eller senare kommer vara tvungen byta ut allt från ledningar och strömuttag, till elcentral och elmätare. Ett sådant arbete tar några arbetsdagar för en elektriker och i snitt är en vanlig debitering någonstans kring 500-600 kr/timme. Vid nybyggnation eller totalrenovering kan du komma undan lite billigare eftersom det är lättare att komma åt och installera det som krävs när man bygger nytt.
På arbetskostnaden för allt elarbete får du dessutom utnyttja rot-avdraget.
Materialkostnad vid elinstallationer
Att utföra elinstallationer medför alltid materialkostnader. Om du exempelvis måste byta ledningar och elmätartavla eller installera en ny elcentral med jordfelsbrytare kan du räkna med att materialet står för ungefär hälften av totalkostnaden.
När det kommer till mer synliga produkter som strömbrytare, kontakter, armaturer och spotlights finns dessa att få tag på inom ett ganska stort spann i pris. Standardmodellerna är relativt billiga medan produkter med exklusiv design och speciallösningar blir betydligt dyrare.
Jämför pris från flera elektriker
Det bästa sättet att få en bra prisbild för byggprojektet är att ta in offerter från flera olika elektriker och jämföra behörigheter, prisförslag, referenser och omdömen. Det är mycket viktigt är att du specificerar arbetet så detaljerat som möjligt och sedan jämför vad som ingår i installationen hos de olika firmorna. Se alltså till att jämföra äpplen med äpplen.
Kom också ihåg att undersöka om elföretaget räknar in materialkostnaden i sin offert och vilket typ av material som används. Har du egna önskemål på material är det bra att ta med detta i din beskrivning av arbetet.
När du väl hittat en elinstallatör för arbetet är det bra att tillsammans titta på jobbet och mer detaljerat gå igenom det som ska utföras och stämma av att ni är överens om kostnadsposterna.
Fast eller löpande pris
Kom överens med elektrikern om det är ett fast pris eller timpris som gäller. Om du väljer att få arbetet utfört på timpris – ta då reda på om det är löpande timmar eller ett bestämt antal timmar. I offerter till privatpersoner ska alltid momsen ingå, men fråga gärna en extra gång för att undvika missförstånd.