Arbeta med betong

Posted on: 2022-06-12

Betong är mer än det robusta material du kanske tänker på först. För rätt ändamål kan det vara vackert kan enkelt användas till många av de saker du själv kan gjuta. Utöver detta är det är det ett billigt materialet samtidigt som det är mycket slitstarkt.

Viktigt att tänka på när du arbetar med betong är att även om det är ett mycket starkt material måste det ändå förstärkas genom armering om det är större betongprodukt som du ska göra. Problemet är att betong inte tål spänningar i materialet. Detta löser du dock enkelt genom armeringsjärn eller fibrer som du placerar dolt i betongen.

En stor fördel med att forma saker i betong är att det är flytande och då också flexibelt hur du kan forma det. Med rätt form byggd för betongen kan du egentligen ta fram vad du vill. Endast fantasin sätter gränserna för vilka unika produkter du kan göra. Du kan också köpa till färgpigment för att få en roligare färg än den vanliga betonggrå. Ett kilo pigment räcker till 20 kg torrbetong.

För att gjuta i betong behövs inte så jättemycket utrustning. Givetvis måsta du ha någon typ av form att gjuta i. Är det en liten form kan du enkelt blanda betongen i en hink med hjälp av en så kallad visp som du placerar på en borrmaskin. Ska du gjuta större volym är det enklast att hyra en betongblandare för att blanda ihop betongen.

Om du tänker på betong tänker du säkert på en lite sträv och ojämn yta. Om du vill kan du få silkeslena produkter av betong. Se till att börja med till att gjuta mot en glatt yta. Sedan kan du utöver detta polera in vax i betongen. Då får du nästintill en spegelblank yta.

Stort lycka till med ditt betongarbete!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.